Permanenta dezbatere

Recenzii

La Casa de Editură „Viața Creștină” – colecția Semina Verbi – a apărut o nouă carte a autorului francez Paul Valadier, intitulată Permanenta dezbatere, tradusă de Ana-Maria Răducan. În format de 13,5 x 21 cm, cartea are 144 pagini, și costă 25 lei. Poate fi achiziționată de la Librăria „Viața Creștină” din Cluj-Napoca sau poate fi comandată online de pe situl www.viata-crestina.ro.

Vă invităm la lectură! Citim pe coperta cărții despre tema lucrării și aflăm câteva date despre autor.

În acest eseu accesibil și stimulativ, Paul Valadier oferă o reflecție asupra utilizării dezbaterilor în democrațiile noastre contemporane. În timp ce dezbaterea este lăudată și promovată pretutindeni ca fiind cea mai echitabilă și democratică procedură de deliberare și de luare a deciziilor, autorul are grijă să pună sub semnul întrebării atât principiul, cât și metodele actuale de punere în aplicare. Analiza critică pe care se bazează cartea este structurată în jurul unui număr de întrebări fundamentale (bazate întotdeauna pe exemple contemporane). Astfel, autorul se întreabă dacă nu cumva apologia contemporană a dezbaterii nu este un refuz de a lua decizii politice ca atare. Sau dacă, sub masca unei decizii concentrate, nu suntem supuși unor puncte de vedere foarte orientate – și orientate într-o direcție care este întotdeauna prezentată ca fiind cea a „progresului”. În același mod, este pusă sub semnul întrebării legitimitatea actorilor din dezbatere (Cine îi alege? Cu ce înțelegere a pluralismului?) și relevanța acesteia în domeniul moral sau în etica medicală.

Paul Valadier, preot iezuit francez, doctor în teologie și în filosofie, a fost multă vreme profesor la diverse universități (Institut dꞌEtudes politiques de Paris, Université Catholique de Lyon, Centres Sèvres – Paris), director al revistei Archives de philosophie și redactor-șef al revistei Etudes. Teza sa de filosofie, sub îndrumarea lui Paul Ricoeur, a fost consacrată filosofului F. Nietzsche cu titlul Nietzsche et la critique du christianisme. A predat filosofie politică și filosofie morală, este un foarte prolific și recunoscut autor, publicând peste 20 de lucrări în domeniul filosofiei politice.