Papa Francisc ne vorbește despre Fecioara Maria

Recenzii

Papa Francisc ne vorbește despre Fecioara Maria
cu cuvintele celei mai frumoase rugăciuni închinată ei

Printre rugăciunile pe care le învățăm încă de foarte mici este și cea închinată Preacuratei Fecioare Maria: Născătoare de Dumnezeu … (în ritul bizantin)/ Bucură-te, Marie … (în ritul latin). Lucru foarte interesant este că, odată cu trecerea anilor și apariția inevitabilelor probleme și greutăți ale vieții, dintre toate rugăciunile învățate tocmai aceasta ne revine cel mai adesea pe buze și în inimă. Oare de ce?

Este, de asemenea, foarte adevărat că de multe ori ni se întâmplă să rostim această rugăciune către Maica Domnului doar cu buzele, gândul și inima să ne fie din nefericire preocupate cu altceva. Și trebuie să facem un efort constant pentru a rămâne concentrați la cuvintele rugăciunii pe care tocmai le rostim. Oare există vreun instrument prin care să reușim să aprofundăm cuvintele acestei rugăciuni pentru a rămâne astfel mai concentrați?

Dacă mai reușim să ne facem timp pentru meditație, în programele noastre zilnice foarte aglomerate, și ne oprim asupra vieții Preacuratei Fecioare Maria, nu se poate să nu remarcăm foarte puținele informații despre ea în Sfintele Evanghelii. Dacă rolul ei în istoria mântuirii a fost atât de important, cum se face că evangheliștii o descriu cu atât de mare discreție? Cum se poate interpreta însuși faptul acesta?

Există răspunsuri foarte clare și profunde la toate aceste întrebări pe care ni le oferă însuși Papa Francisc în cartea Bucură-te, Marie, apărută la editura noastră Viața Creștină. Despre intenția acestei cărți, iată ce mărturisește Sfântul Părinte: „După experiența dialogului spiritual purtat anul trecut cu părintele Marco Pozza, cu ocazia interviului legat de rugăciunea Tatăl nostru, mi s-a părut frumos să reparcurg împreună cu el o altă rugăciune care ne însoțește pe noi, toți, încă de mici. Este vorba despre Bucură-te, Marie pe care o învățăm încă din fragedă pruncie și pe care, cu toate că o trecem de multe ori cu vederea, în anumite situații grele o vedem întorcându-ni-se imediat pe buze, dar mai ales în inimi” (p. 10).

În aprofundarea cuvintelor rugăciunii Bucură-te, Marie, Papa Francisc se sprijină pe un adevăr ce adesea este trecut cu vederea. El spune despre Fecioara Maria că „reprezintă normalitatea, e o femeie despre care orice femeie din lumea aceasta poate să susțină că e în stare să o imite” (p. 19). Cu siguranță, citind această carte cu atenție și deschidere sufletească, vom rosti din toată inima și cu mai multă încredere: „Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii…”

Pr. Daniel Avram