Întrebări despre viaţă şi moarte

Recenzii

Tommaso Scandroglio

ÎNTREBĂRI DESPRE VIAŢĂ ŞI MOARTE
10 interviuri

Traducere din limba italiană
Cristian Şoimuşan

Editura „Viaţa Creştină”, 2011

Etica vieţii reprezintă un subiect modern, atractiv, extrem de interesant prin multitudinea subiectelor, dezbătut pe toate căile şi canalele de comunicare în masă.

În fiecare zi, fie că vrem, fie că nu vrem, ne întâlnim cu astfel de tematici cu titulaturi care mai de care mai şocante: „bărbatul” care a născut, Fertilizarea in Vitro (Reproducerea Umană Asistată) oferită prin intermediul Ministerului Sănătăţii, obişnuita clonarea animală, dar şi cea umană păstrată în secret, recoltarea de celule stem, mamele surogat, metodele moderne de contracepţie, drepturile minorităţilor sexuale etc.

E vorba despre subiecte care nasc controverse, ne pasionează, creează conflicte între persoane cu opţiuni pro şi contra, pornesc şiruri nesfârşite de întrebări. Cine oferă răspunsuri, cine clarifică, cine face lumină în aceste domenii adesea păstrate în ceaţă în mod intenţionat?

Biserica, în virtutea datoriei primită de la Mântuitorul Isus Hristos de a călăuzi şi învăţa poporul creştin, are datoria de a interveni, a explica, a clarifica orice neînţelegere, orice nebuloasă, mai ales din punct de vedere al bioeticii. Educarea ia timp, resurse, persoane dedicate, persoane dornice să se implice, să ilumineze, să vină în întâmpinarea nevoilor tuturor.

Pentru mulţi, educaţia se face după ureche. Nu cunosc poziţia Bisericii, nici nu sunt curioşi să o afle, prin urmare nu pot accepta explicaţiile pertinente oferite. Multă lume e reticentă la orice explicaţie, acuzând Biserica de lipsă de profesionalism, de tradiţionalism, închistare etc.

În 1997 am avut minunata ocazie de a participa la Iaşi la un congres de Teologie Morală şi Bioetică. Eram student pe atunci, pasionat de morală şi, implicit, de tematicile ridicate de etica vieţii, plin de întrebări şi nedumeriri, însetat să aflu cât mai multe, căutând răspunsuri digerabile, raţionale.

Îmi amintesc şi acum de faptul că am ascultat nişte conferinţe fabuloase, şocante adesea prin sinceritatea şi claritatea adevărurilor exprimate. Am aflat lucruri noi, extrem de bine venite, sau mi-au fost lămurite altele rămase în ceaţă. Cine conferenţia? Nişte preoţi. Numai că unul era embriolog din Australia, altul obstetrician la New York, altul microbiolog din Franţa, ş.a.m.d.

Am înţeles atunci ceea ce mulţi oameni moderni nu au reuşit nici până acum să înţeleagă: atunci când se pronunţă într-un domeniu, când emite explicaţii, Biserica le asumă de pe poziţii de forţă, fundamentate, cercetate, studiate de către specialişti, vorba Sfântului Paul, şi cu „Spiritul, şi cu mintea”. Şi Biserica ştie ce spune atunci când afirmă ceva!

Lucrarea de faţă vine să explice şi să clarifice fără urmă de dubiu, şi, după umila mea părere, ar trebui să fie prezentă în bibliotecile tuturor. E un „must have”, cum spune englezul, o carte obligatorie, mai mult decât un „best seller”. Stilul interviului e unul dificil de realizat (trebuie să ştii să fii eficient, cu randament maxim din minim de întrebări), dar foarte facil de utilizat concret (întrebările ar putea veni din partea oricui).

Am primit varianta în italiană (Questioni di vita & di morte) în 2009, prin bunăvoinţa dr. Silvano Poma din partea ILCE Milano, şi m-am bucurat teribil, din mai multe motive.

În primul rând, pentru că atinge şi explică tot ceea ce trebuie ştiut despre subiecte ca homosexualitatea, Fertilizarea in Vitro, contracepţia, avortul, drogurile, eutanasia etc. Apoi, pentru că prezintă poziţia Bisericii, chiar dacă răspunsurile nu vin exclusiv din gura unor clerici marcanţi, ci a specialiştilor laici: Carlo Casini e magistrat, Maria Vianello e profesor, Giacomo Lodovici la fel, Mario Palmaro jurnalist, ş.a.m.d. Adevărurile teologice sunt susţinute de explicaţii ştiinţifice, de elemente de legislaţie, aspecte de antropologie, psihologie şi sociologie, solide, cu justificări şi fundamente raţionale, greu de refuzat chiar şi de cei mai încăpăţânaţi adversari ai realităţilor bioeticii actuale.

Iar, în al treilea rând, extrem de important pentru omul modern, mereu în luptă cu timpul, mereu pe fugă, fără dispoziţia necesară de a analiza, căutând sintezele, lucrarea de faţă e un real instrument de explicitare. Ai o neclaritate, găseşti rapid şi răspunsul!

Astfel de lucrări sintetice sunt rare, greu de accesat, mai ales în traducere (aş remarca aici o serie apărută prin anii ‘70, în limba engleză, la Editura Tan Books, intitulată Quizzes to A Street Preacher – Întrebări pentru un predicator de stradă, sau lucrarea din 2008 a Monseniorului Raffaello Martinelli, 50 Argomenti di Attualita, Frammenti di verita Cattolica – 50 de teme de actualitate, ambele însă în limba originală).

Pentru orice creştin, de orice confesiune, apariţia în limba română a acestei lucrări la Editura „Viaţa Creştină” reprezintă un moment de mare importanţă. Există întrebări? Acum vin răspunsurile. Există dubii? Acum vin explicaţiile şi motivaţiile. Nu ştiai ce şi unde să cauţi? Iată sursa.

O lucrare admirabilă în simplitatea şi francheţea ei, o lucrare de forţă, de mare profunzime, un medicament pentru „ignoranţă”.

O lucrare minunată, care va lumina şi lămuri pe toată lumea. Într-un an dedicat familiei, nici nu se putea găsi un cadou mai nimerit.

Deo Gratias Pro Omnia!

Pr. Titus SAS
Departamentul pentru Familie şi Viaţă